Kaikki mitä sinun tulee tietää Arabian Muumimukeista – Arabia Moomin mugs

Kaikki mitä sinun tulee tietää Arabian Muumimukeista – Arabia Moomin mugs

Arabian valmistamat muumituotteet ovat niin oleellinen sivuhaara brändin tuotantolinjassa ja lähihistoriassa, että niistä ei voi jättää kirjoittamatta myöskään Vintageunelmia -blogiin. Toinen syy Muumien käsittelemiseen tässä blogissa on se, että aloitin astiakeräilyn juuri muumimukeista. Mitään syvällisempää tunnetta näihin Tove Janssonin luomiin hahmoihin ei ollut, vaikka olin toki nuoruudessani viettänyt monia hetkiä japanilais-suomalaisen Muumilaakson tarinoita -tv-sarjan ääressä. Keräilijänä minua kiehtoi kuitenkin näiden esineiden aiheuttama villitys ja alati kasvava Muumi-keräilijöiden määrä – ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Keräilyinnostukseni vaati paljon työtä, sillä erilaisten mukien määrä oli jo aloittaessani suuri. Monet metsästyshetket Huuto.netissä, kaupoissa ja Facebookin foorumeissa kuten Osta, myy ja vaihda muumituotteita sekä Muumimuki keräilijät , joissa on muuten yhteensä lähes 30 000 jäsentä, toivat näiden esineiden hintatason tietoisuuteeni. Tämä poiki Muumitaivas -nimisen projektin, jossa pyrin arvioimaan jokaisen Arabian muumituotteen markkinahinnan. Muumitaivas.fi on ollut hetken suljettuna palvelinongelmien vuoksi, mutta aikomus on avata se taas pian. Kuvineen esittelen Arabian Muumit sivullani www.kokoelmat.fi. Arviohintoja löytyy sieltäkin. Facebookin Muumitaivas -sivulla on tätä nykyä hieman yli 4000 jäsentä. Facebook kertoo, että suosituin demografinen ryhmä sivuillani on 25-34 vuotiaat naiset. Tämä ei ole yllätys, sillä moni nuori äiti on tuntunut innostuvan lapsuutensa sarjakuvasta kertovien mukien keräilystä. Joukossa on toki myös vanhempia keräilijöitä ja tietysti myös miehiä.

Muumit herättävät myös ristiriitoja keräilijöiden joukossa. Arabiaa käsittelevissä Facebook-ryhmissä kuten Arabia kirppis Muumit ovat kiellettyjen aiheiden listalla johtuen aihepiirin laajuudesta ja suurelta osin eri keräilijäkunnasta. Jokaisen Arabia-keräilijän on kuitenkin hyvä tietää esimerkiksi mukien arvot ja hinnoitteluperusteet. Muumimukien keräily on laajentunut myös ainakin Ruotsiin, Norjaan ja Japaniin.

Muumimukit avaavat kirjoitussarjan, jossa käydään kaikki Arabian valmistamat muumituotteet läpi, kategoria kerrallaan. Tiedossa on siis vielä tämän vuoden puolella oma artikkelinsa ainakin lastenastiastoista, kulhoista, kannuista, seinälautasista, matalista lautasista ja figuureista. Teema-mallin mukit ovat epäilemättä kuitenkin oleellisin osa Arabian muumituotantoa.

Aihepiiri on niin laaja, että siitä voisi kirjoittaa kirjan. Mutta historiasta kerron tässä lyhyesti. Ensimmäisen muumiteoksen Tove kirjoitti jo vuonna 1939. Julkaisu tapahtui vuonna 1945. Tämän jälkeen tuli uusia julkaisuja ja sarjakuva oli laajasti esillä myös maailmanlaajuisesti. Pitkä historia selittää hyvin sen, miksi Muumit ihastuttavat kaikissa ikäryhmissä. Vintagea tavallaan nämäkin 🙂

Arabiassa ajatus Muumien yhdistämisestä astioihin syntyi vuonna 1988 Christel Vaenerbergin taholta. Hän sai tuotepäällikkönä tehtäväkseen luoda Arabialle lahjatavaravalikoiman ja Tove Janssonin suostumuksella piirtämiseen valittiin Tove Slotte. Arabia muumituotteiden kohderyhmänä olivat muuten aikuiset, lapsille suunniteltiin omat astiansa. Ensimmäiset mukit tulivat markkinoille vuonna 1990.

Tarralla vai ilman?
Keräilijöiden keskuudessa muodostaa kiistanaiheen niinkin pieni seikka kuin tehtaan mukiin liimaama tarra. On näet niin, että tarrallisen mukin arvo on joissain tapauksissa huomattavan paljon suurempi kuin tarrattoman. Tarrassa on mukin nimi, viivakoodi, sarjanumero sekä joissain tapauksissa valmistusmaa. Osa keräilijöistä haluaa säilyttää mukinsa tarrallisina vitriinissä, toiset taas keräilevät käyttömukeja, jolloin tarralla ei ole merkitystä. Tarrallisuus on usein myös käyttämättömyyden merkki, vaikka on tiedossa, että jotkut liimaavat tarran takaisin mukia myydessään. 90-luvun mukeissa tarra nostaa arvoa todella paljon, mutta uudemmissa sen merkitys arvoon on pienempi.

Suomi vs. Thaimaa
Mukien tuotanto siirtyi vähitellen 2000-luvulla Suomesta Thaimaahan niin, että joissakin mukisarjoissa osa on valmistettu kotimaassa, osa Thaimaassa. Vuonna 2016 Arabian tehdas suljettiin lopullisesti, joten uusimmat mukit on kaikki tehty Thaimaassa. Valmistusmaa jakaa mielipiteitä ja tiedetään, että monilta lopahti keräilyinto kotimaisuusasteen vähetessä. Koristeet suunnitellaan toki Suomessa.

Keräily vuonna 2016
Arabia on julkaissut niin paljon muumituotteita, että keräilyinto on loppunut monilta. Toisaalta uusia keräilijöitä on tullut tilalle. Suosituimpien foorumien jäsenmäärät kertovat, että keräily on edelleen erittäin suosittua. Lisäksi keräilyinto on noussut ulkomailla kuten Ruotsissa, Norjassa ja Japanissa, jossa Muumit ovat muutenkin erittäin suosittuja. Japanilaisilla on myös oma muumiastioiden valmistajansa, Yamaka. Osa keräilijöistä keskittyy vanhempaan mukituotantoon.

Kuinka monta erilaista Teema-mallista muumimukia on valmistettu?
Arabia on valmistanut elokuuhun 2016 mennessä 77 erilaista muumimukia. Mukit on lueteltu mm. sivulla www.kokoelmat.fi.

Muumit Arabialla 1950-luvulla
Vuonna 1990 Teema-malliin tehty muumimuki ei ollut ensimmäinen aihetta käsittelevä astia Arabialla. Vuonna 1956 valmistettiin lapsille tarkoitettua astiastoa, jonka yksinmyyntioikeus oli Stockmannilla. Syvän ja matalan lautasen malli oli FF ja mukin RA. 1950-luvun Arabian muumiastiat ovat harvinaisia, arvokkaita ja haluttuja keräilykohteita.

Perusmukien ensimmäinen sarja: 1990-luvun mukit

Arabia Muumi, ensimmäinen mukisarja. Malli: Teema. Kuvasta puuttuu Vihreä sarjakuva.

Arabia Muumi, ensimmäinen mukisarja. Malli: Teema. Kuvasta puuttuu Vihreä sarjakuva.

Ensimmäinen muumimukien tuoteperhe lanseerattiin jo vuonna 1990. 90-luvulla tiedetään olleen jo mukien keräilijöitä, mutta keräilyn suosio ei ollut lähellekään sama kuin myöhemmin, 2010-luvulla. Tästä johtuen 90-luvun mukien, nk. ysärien arvo on korkea ja ne ovat hyvin haluttuja keräilyesineitä. Tyypillisesti hintataso käytetylläkin mukilla on 100-200 euron välillä, koristeesta ja kunnosta riippuen. Kuvitus poikkeaa selvästi toisesta, 2000-luvun mukisarjasta.

Ensimmäiseen mukisarjaan kuuluvat muumimukit Vihreä ja Roosa (1990-1993, nk. sarjakuvamukit), jotka ovat samalla arvokkaimmat pidempään tuotannossa olleet mukit. Hyväkuntoisen sarjakuvan arvo on jopa yli 400 euroa. Muut, hintaluokaltaan 100-200 euroa kunnosta riippuen olevat ensimmäisen sarjan mukit ovat Sininen (maalavat muumit, 1990-1996), Keltainen (Muumimamma, 1990-1996), Tummankeltainen (Pikku Myy, 1991-1996), Tummanvihreä (Muumipeikko ja Nuuskamuikkunen, 1991-1996), Tummansininen (Muumipappa, pullopostia, 1991-1999), Tumma Roosa (Muumimamma, 1991-1999), Piirustus (1996-2002), Rauha (1996-2002), Toimisto (1996-2002) ja vielä tänä päivänä myynnissä oleva, pisimpään Arabian Muumeista myynnissä ollut Rakkaus (1996-). Osan 1990-luvun mukien koristeista on suunnitellut Camilla Moberg.

Kuvasta ja näin ollen kokoelmastani puuttuu edelleen vihreä sarjakuva.

Erikoismukit

Arabia Muumi, Teema-mallin erikoismukit.

Arabia Muumi, Teema-mallin erikoismukit.

Arabia on valmistanut useita Muumi-teemaisia erikoismukeja. Näistä ensimmäinen on Joulutervehdys (1997-2002, arvo n. 250-300 euroa). Tätä seurasivat Millenium (1999-2000, arvo 250-350 euroa), Joulumuki (2004, 2005, arvo 150-200 euroa) ja rajallisen tuotantomäärän omaavat, tähtitieteellisen hintatason saavuttaneet Muumipeikko Unelmoi (2005, valmistettu 2005 kpl, arvo n. 1500 euroa) sekä harvinaisin ja arvokkain muki Fazer (valmistettu 400 kpl vuonna 2004. Pohjassa mukin numero.). Fazer-mukista on tiettävästi maksettu jopa 4500 euroa. Varsinkin kahden viimeksi mainitun kohdalla esiintyy myös huijauskauppoja, johtuen mukien harvinaisuudesta ja arvosta.

Uudempia erikoismukeja ovat Iltapurjehdus (2010, arvo n. 100 euroa), Stockmann 150 Edited (2011, arvo n. 85 euroa), Hurraa! (2012, arvo 40-50 euroa). Toven satavuotisjuhlien kunniaksi julkaistiin oma sarjansa. Joka kuudennessa mukissa oli sisäpintaan piirretty silmälasien kuva ja näistä luonnollisesti tuli haluttuja keräilykohteita. Niinpä tavallinen Tove 100-muki on arvoltaan 20-30 euroa, mutta nk. rillimuki jopa 100 euroa. Ruotsin markkinoille suunniteltiin vuonna 2015 ja 2016 kaksi erikoismukia, joiden teemana oli puhdas vesistö. Håll Sverige Rent (tai Håll vattnen rent) -mukia tehtiin vaaleanpunaisena ja sinisenä. Mukien arvo on n. 25-30 euroa.

Kuvasta ja myös kokoelmastani puuttuu Muumipeikko unelmoi ja Fazer -mukit.

Talvisesonkimukit

Arabian Muumi -talvisesonkimukit ovat niin ikään Teema-mallisia. Kuvassa kaikki ilmestyneet mukit vanhimmasta (vasemmalla alhaalla) uusimpaan (oikealla ylhäällä).

Arabian Muumi -talvisesonkimukit ovat niin ikään Teema-mallisia. Kuvassa kaikki ilmestyneet mukit vanhimmasta (vasemmalla alhaalla) uusimpaan (oikealla ylhäällä).

Talvisesonkimukien vuosittain vaihtuva ja rajallisen ajan myynnissä oleva sarja lanseerattiin vuonna 2006. Nämä sesonkimukit ovat myynnissä yleensä lokakuusta alkukevääseen. Ensimmäinen muki Talviyö on arvokkain (tarrallisena jopa yli 150 euroa, tarrattomanakin 100 euron pintaan). Muiden arvo on selvästi alhaisempi, 15-50 euroa riippuen vuodesta. Uusimmat ovat edullisimpia. Sarjaan kuuluu Talviyön lisäksi Lumilyhty (2007), Talvinuotio (2008), Jouluyllätys (2009), Hiihtokilpailu (2010), Lumileikkejä (2011), Talvimetsä (2012), Kuusen alla (2013), Hiihtäen herra Virkkusen kanssa (2014) ja viimeinen Suomessa valmistettu muumimuki Talviuni (2015). Moomin Characters ilmoitti, että vuoden 2016 sarjan nimi on Lumihevonen.

Talvimukit saivat seurakseen minimukit eli joulukoristeet vuonna 2011 ja kulhot vuonna 2014.

Kesäsesonkimukit

Arabia Muumi, kaikki julkaistut Teema-malliset kesäsesonkimukit vuodesta 2006 lähtien. Vanhin vasemmalla alhaalla ja uusin oikealla ylhäällä.

Arabia Muumi, kaikki julkaistut Teema-malliset kesäsesonkimukit vuodesta 2006 lähtien. Vanhin vasemmalla alhaalla ja uusin oikealla ylhäällä.

Kesäsesonkimukit lanseerattiin kulhojen kera niin ikään vuonna 2006. Ensimmäinen oli nimeltään Uimahyppy, joka on myös kesämukeista arvokkain (jopa 100 euroa). Uimahyppyä seurasivat raidallisella pohjalla olevat, arvoltaan 40-70 euroa olevat Delfiinisukellus (2007), Rantaelämää (2008), Siesta (2009), Ruusutarha (2010) ja Saippuakuplia (2011). Koristeen tyyli vaihtui vuoden 2012 kesämukissa Primadonnan hevonen (n. 40 euroa). Tätä seurasivat Niiskuneiti ja Runoilija (2013), Purjehtien Tahmatassun ja Tuu-tikin kanssa (2014) sekä Hetki rannalla (2015). Kolme viimeksi mainittua ovat yleisiä ja niiden hintataso on näin ollen 15-25 euroa.

Tyyli vaihtui jälleen uusimmassa mukissa, jossa kuvitus on lähempänä Tove Janssonin alkuperäispiirustuksia. Uusimman mukin nimi on Juhannus (2016).

Perusmukien toinen sarja

Arabian tuotannosta poistuneita toisen sarjan Teema-mallisia Muumimukeja. Kuvassa myös näistä arvokkain eli vasemmalla ylhäällä oleva ruskea Nipsu. Vanhimmat näistä on valmistettu Suomessa.

Arabian tuotannosta poistuneita toisen sarjan Teema-mallisia Muumimukeja. Kuvassa myös näistä arvokkain eli vasemmalla ylhäällä oleva ruskea Nipsu. Vanhimmat näistä on valmistettu Suomessa.

Pidempään myynnissä olevien, nk. perusmukien toinen sarja lanseerattiin vuonna 1999. Koriste erosi huomattavasti 1990-luvun alun mukeista. Tämän sarjan mukeja on edelleen tuotannossa, jonka vuoksi uudemmat on valmistettu Thaimaassa ja vanhemmat Suomessa. Osa koristeista on poistunut tuotannosta. Sarjaan kuuluu Muumimamma ja marjat (1999-2013), Muumipappa tuumiskelee (1999-2013), Pikku Myy liukumäessä (1999-2007, 2011), Muumipeikko jäällä (1999-2012), Niiskuneiti ja aarrearkku (2001-2012), Haisuli (2001-), Perhe (2002-2009, 2011), Nipsu (ruskea, 2002-2008, arvokkain tämän sarjan perusmukeista), Nuuskamuikkunen (2002-2014), Vilijonkka (2004-2013), Hemuli (2004-2013), Mörkö (2005-), Tiuhti ja Viuhti (2005-), Tuu-tikki (2005-2015), Hattivatit (2007-), Pikku Myy (keltainen, 2008-2015), Mymmeli (2008-), Nipsu (turkoosi, 2008-), Poliisimestari (2009-), Hosuli (2010-) ja Mymmelin äiti (2012-).

Lisäksi saman aikakauden mukeihin kuuluu koristeeltaan poikkeava mustavalkoinen Seikkailu (2009-2013) ja tätä seurannut Seikkailu Muutto (2014-).

Arabia Muumi, Teema-mallin perusmukeja toisesta sarjasta. Osa kuvan mukeista on edelleen tuotannossa. Uusimmat valmistetaan Thaimaassa.

Arabia Muumi, Teema-mallin perusmukeja toisesta sarjasta. Osa kuvan mukeista on edelleen tuotannossa. Uusimmat valmistetaan Thaimaassa.

Perusmukien arvot vaihtelevat niin, että ensimmästen tuotannosta poistuneiden arvo on yleensä käyttämättömänä 25-35 euroa. Poikkeuksen muodostaa ruskeanvärinen Nipsu (n. 60-80 euroa), kolmivärinen Perhe (40-50 euroa) ja Pikku Myy liukumäessä (35-45 euroa). Uudemmat poistuneet kuten Nuuskamuikkunen ja keltainen Pikku Myy ovat yleisiä, arvoltaan n. 20 euroa ja edelleen myynnissä olevia saa ostettua jopa 11 euron hintaan kaupasta.

Perusmukien kolmas sarja

Arabia Muumi, kolmannen sarjan myynnissä olevia ja Thaimaassa valmistettuja Teema-mallin mukeja.

Arabia Muumi, kolmannen sarjan myynnissä olevia ja Thaimaassa valmistettuja Teema-mallin mukeja.

Muumimukien kolmas ja uusin sarja toi jälleen selvästi edellisistä poikkeavan kuvituksen. Hahmot on piirretty isommalla, hieman naivistisemmalla tyylillä. Ensimmäinen tämän sarjan muki oli Sosuli (2011-) jota seurasivat Muumipeikko (2013-), Niiskuneiti (2013-), Muumimamma aprikoosi (2014-), Muumipappa tummansininen (2014-), Muumitalo (2015-), Pikku Myy punainen (2015-), Nuuskamuikkunen vihreä (2015-) sekä taas hieman klassisemman tyylin omaavat uusimmat Tuu-tikki violetti (2016-) ja musta Esi-isä (2016-).

Rakkaus on pisimpään yhtäjaksoisesti tuotannossa ollut muumimuki. Vuonna 1996 lanseerattu koriste on edelleen tuotannossa. Kuvassa myös harvinaisuus, Arctica-mukiin tehtaalla ilmeisesti luvatta tehty Rakkaus.

Rakkaus on pisimpään yhtäjaksoisesti tuotannossa ollut muumimuki. Vuonna 1996 lanseerattu koriste on edelleen tuotannossa. Kuvassa myös harvinaisuus, Arctica-mukiin tehtaalla ilmeisesti luvatta tehty Rakkaus.

Yhteenveto

Voidaan kiistatta todeta, että Muumien tuominen Arabian astioihin on ollut suuri menestys, joka on aiheuttanut poikkeuksellisen suurta mielenkiintoa aihetta kohtaan laajalla rintamalla. Lukuisia uusia keräilijöitä on tullut tämän vuonna 1990 lanseeratun sarjan myötä. Suuri keräilijöiden määrä on nostanut monien mukien kohdalla hintaa poikkeuksellisen korkeaksi, kun otetaan huomioon saatavilla oleva tuotteiden määrä ja ikä.

Muumit ovat jakaneet ja tulevat jakamaan mielipiteitä, mutta kuten aiemmin todettiin, niiden merkitys moderniin Arabia-tuotantoon on ollut erittäin suuri.

Ilta-Sanomat haastatteli 29.8.2016 kahta asiantuntijaa, jotka arvioivat Muumituotteiden suosion laskevan ja hintojen tulevan alas. Oma arvioni on se, että koska näitä astioita on saatavilla erittäin paljon, niissä onkin laskuvaraa. Keräilyssä tyypillistä on muutoinkin aaltoliike: toisinaan hinnat laskevat ja sitten taas nousevat. Muumikeräily on elänyt eittämättä suosionsa huippuhetkiä. Nähtäväksi jää, laantuuko keräilyinto vai kasvaako se. Uskoisin, että ainakin vanhoille mukeille ja erikoistuotteille riittää kysyntää vielä pitkään.

COMMENTS