Arabia Heljä Liukko-Sundström Ikikukka – Flower of Infinity

Arabia Heljä Liukko-Sundström Ikikukka – Flower of Infinity

Professori ja taiteilija Heljä Liukko-Sundströmin (s. 1938) tuotanto on ollut aina lähellä sydäntäni. On vaikea löytää toista yhtä tuottoisaa kuvittajaa kuin Heljä. Hänen töitään voi ihailla paitsi poikkeuksellisen laajassa Arabian koriste- ja astiaesineistössä kuin myös lastenkirjallisuuden kuvituksissa. Heljä on tehnyt vuosikymmenten varrella myös lukuisia uniikkitöitä. Hän pitää ateljeta Humppilassa ja työskentelee edelleen tätä kirjoitettaessa muutaman päivän viikossa Helsingissä Arabian taideosastossa – yksikössä joka vielä jäi Suomeen tehdastuotannon siirryttyä ulkomaille.

Heljän tuotanto on saavuttanut vuosien varrella vakaan roolin omassa keräilyssäni. Pidän erityisesti hänen töistään, jossa eläimet – pääasiassa puput – seikkailevat. Liukko-Sundströmin Arabian eläinteosten keskeisin osa lienee kaksikymmentäviisiosainen Arabian Teemaan suunniteltu pupumukisarja. Lisäksi eläinkuvituksia on tehty mm. seinälaattoihin. Muotoilu näkyy eläinfiguureissa, joita niitäkin on useita.

This article talks about Finnish artist named Heljä Liukko-Sundström (b. 1938). Heljä is well known for hundreds of products (wall tiles, figurines and pottery) designed to Arabia Finland. Her personal, timeless and warm style to draw animals, flowers and angels are attracting many collectors both in Finland and overseas. Despite her age, she still is very productive working both in Arabia Pro Art -division in Helsinki, Finland and her atelier in Humppila. In picture shown above is 12 cm tall Arabia Ikikukka (Flower of Infinity) St. Paulia (African violet), handpainted box. This decorative item was in production from 1991 to 2000.

Kukat ovat hänen toinen oleellinen ja esinemäärällisesti suurempi osa-alue. Erilaisia kukka-aiheisia seinälaattoja, -lautasia, kuppeja ja koristeita on yhteensä satoja. Heljän tuotantoon kuuluu myös enkeleitä kuvaavia esineitä.

Keräilijälle Heljän tuotanto muodostaa haasteen. Tehtyjä esineitä on yksinkertaisesti niin paljon, että täydellisen kokoelman saavuttaminen on miltei mahdoton urakka. Perustuotannon lisäksi hän on suunnitellut kymmeniä yrityksille tehtyjä tilaustöitä, joissa osassa tuotantomäärä on rajoitettu vain satoihin kappaleisiin. Tiedän kuitenkin muutaman keräilijän, joka on pitkäjänteisellä työllä saanut kerättyä lähes kaikki Heljän Arabialle suunnittelemat esineet. Itse en kuulu näihin, vaikka omistankin jo yli sata Liukko-Sundströmin tekemää esinettä.

Suuri tuotantomäärä on toisaalta pitänyt tarjonnan hyvänä jälkimarkkinoilla ja hinnatkin useimmissa kohteissa hyvin kohtuullisena. Jos kysyntää ja tarjontaa ajatellaan niin nyt on erittäin hyvä aika ostaa Heljän Arabian tuotantoa.

Heljän taide jakaa myös mielipiteitä. Jotkut pitävät tuotantomäärää liian suurena, ehkä osittain jopa monotonisena. Käden jälki voi joidenkin silmiin olla vanhahtavaa. Mutta samasta syystä moni rakastaa Heljän teoksia. Hänen kuvituksissaan aika on pysähtynyt. Nykypäivän hektisessä elämässä Heljän pehmeä sivellin rauhoittaa mieltä. Heljän ystäville on Facebookissa oma ryhmä nimeltään Heljän fanit.

Vintageunelmia -blogin tulevissa artikkeleissa tulen käsittelemään myös Heljän teoksia sanoin ja kuvin. Toivottavasti Heljän taide saa tuolloin muutaman uuden ystävän 🙂

Lopuksi kuvan esineeseen. Kyseessä on vuosina 1991-2000 valmistettu 12 cm korkea Arabia Ikikukka, sininen St. Paulia (paavalinkukka). Kansi on purkin käsinmaalattu osa ja ruukkuosa toimii säilytystilana. Ikikukkia on tehty kymmeniä erilaisia. Kukka-aiheena on useimmiten joko Tulppaani (yksittäinen / kukkaryhmä) tai St. Paulia. Ruukkuosa on tavallisesti tummanvihreä, mutta Ikikukkia on tehty myös mm. vaaleansinisillä ruukuilla. Lisäksi harvinaisempana muotona tuotannossa oli 18 cm korkea suuri Ikikukka.

Pienet Ikikukat ovat tyypillisesti arvoltaan 20-30 euroa ja suuret sadan euron paikkeilla.

COMMENTS