Arabia Tytöt, Raija Uosikkisen lastenastiasto 60-luvulta – children’s dishware

Arabia Tytöt, Raija Uosikkisen lastenastiasto 60-luvulta – children’s dishware

Keräilyharrastus yllätti jälleen, kun törmäsin tähän täysin koskemattomaan settiin, jonka koriste oli minulle ennestään tuntematon. Löysin astiaston tuotannosta poistuneita kotimaisia lasi- ja posliiniesineitä myyvästä Retronomi Oy:stä. Siinäpä muuten vierailemisen arvoinen liike. Kaupan hyllyt notkuvat Arabiaa, Riihimäen lasia ja Iittalaa – vaan muutamia tuotemerkkejä mainitakseni. Omistajalla on ehdoton vaatimus, että tuotteet ovat priimakuntoisia. Niinpä käynti Retronomissa on aina kokemus, josta ei tyhjin käsin tulla ulos.

Arabia Finland vintage children’s dishware Tytöt (Girls), decorated by Raija Uosikkinen, 1961-1967. Estimated worth for a mint set is 150 euros.

arabia_tytot_kuppi_ru_insta

Ilokseni tämän lastenastiaston suunnittelijaksi osoittautui suosikkini Raija Uosikkinen. Koristeen nimi on Tytöt, jossa paperinukkeja muistuttavat tyttöhahmot leikkivät. Raikkaan sinivalkoinen väritys tekee tästä vuonna 1961 suunnitellusta koristeesta erityisen ajattoman. Tarkkoja tuotantovuosia minulla ei ole tiedossa, mutta setti löytyy edelleen vuoden 1967 Arabian tuotekuvastosta.

Pienellä selvitystyöllä havaitsin, että Tytöt -koristetta tulee vastaan harvoin ja varsinkaan tämänkuntoisena sitä ei luulisi montakaan säilyneen. Ostaminen oli ainoa vaihtoehto, vaikka vanhojen lastenastiastojen hinnat hipovatkin näinä päivinä taivaita. Näin jälleen kerran yksi muistojen esineistö on tallennettu. Kuulun itse tätä astiastoa nuorempaan sukupolveen, mutta kun näytin kuvaa astioista äidilleni, hänelle tuli mieleen lapsuus ja leikit paperinukkejen kanssa.

Arabia Tytöt. 16,5 cm leveä syvä lautanen on mallia AH.

Arabia Tytöt. 16,5 cm leveä syvä lautanen on mallia AH.

Tytöt -setin arvon määritteleminen on vaikeaa, koska toteutuneita kauppoja siitä ei juurikaan löydä. Itse maksoin siitä 150 euroa eli n. 50 euroa / osa. Usein liikkeellä olevat lastenastiat ovat ainakin jonkin verran kuluneita, joka tietysti laskee hintaa.

1950- ja 1960-luvulla Arabian tuotantoon kuului erityisen kauniita lastenastiastoja. Monelle muistoja tuovia astioita on säilynyt näihin päivään saakka, mutta loistokuntoisen setin vastaantuleminen ei ole jokapäiväistä. Muita tunnettuja lapsille tehtyjä astiakoristeita ovat mm. Hupi, Matin matka ja Mirri. Näistä jonain päivänä on toivottavasti tiedossa omat blogiartikkelinsa.

Arabia Tytöt. Mallin AH matala lautanen leveydeltään 19,7 cm.

Arabia Tytöt. Mallin AH matala lautanen leveydeltään 19,7 cm.

COMMENTS