Arabia Retikka, puhalluskoristekuppi / stencil-blown cup

Arabia Retikka, puhalluskoristekuppi / stencil-blown cup

Puhalluskoristekupeissa oli kaikki, mitä tarvittiin arkisen kahvihetken tarjoamiseen. Niiden tunnusmerkki oli iloinen ja värikäs, yksinkertaisen kaunis koriste. Kun 1960-luvun juhlahetkiin oli omat astiastonsa kultauksineen, kuten esimerkiksi Myrna, nämä kevyet ja edulliset kupit palvelivat nk. olohuonekuppeina. Hajonneen kupin sai helposti korvattua uudella. Eri koristeet olivat helposti yhdistettäviä. Ja korvattoman hajonneen kupin saattoi luovuttaa vaikka lastenleikkeihin.

Arabia Finland vintage coffee cup Retikka. It’s motive is inspired by radish, a root vegetable. This series was in production from 1965 to 1970. Retikka’s decoration was blown through a stencil – a popular method to decorate dishes in 1970s. Stencil-blown dishes were cheap and the quality was not as high as in dishes made to special occasions. However, these days they are popular collector items in Finland attracting both vintage and retro lovers. Retikka was made in two colors: turquoise and yellow.

Arabia Retikka, turkoosi, malli EP (1965-1970)

Arabia Retikka, turkoosi, malli EP (1965-1970)

Puhalluskoristetekniikassa koriste puhallettiin kupin pintaan kuviosabluunaa apuna käyttäen. Tästä syystä näiden kuppien koristeiden reunat saattavat joskus olla hieman sameita, levinneitä. Kevytrakenteisten astioiden hajoamisherkkyys näkyy siinäkin, että niitä on nykyään melko usein tarjolla pienien vikojen kera. Milloin on halkeamaa, milloin korva puuttuu. Priimakuntoisia tapaa kenties harvemmin kuin viallisia.

Jos puhalluskoristeiset kupit olivatkin halpoja arkikäyttökuppeja pääasiassa 1960-luvulla, tällä hetkellä niiden suosio lienee huipussaan. Pienehköt värikkäät kupit ovat monelle retron ja vintagen ystävälle mieluisia keräilykohteita. Tämä näkyy myös hinnassa. Tavallisimmat puhalluskoristeiset kupit maksavat tasseineen hyväkuntoisena jopa 20-30 euroa / kpl, harvinaisemmat enemmänkin. Pikkuviallisistakin maksetaan usein 10-15 euroa.

Olen hiljalleen kartuttanut omaa puhalluskoristeisten kuppien kokoelmaani ja niistä on tarkoitus kirjoittaa pitkin syksyä. Projekti on kuitenkin vasta alussa. Erilaisia kuppeja – kun otetaan myös kaikki värit huomioon – on tehty luultavasti yli 200. Innokkaimmat keräilijät ovat saaneet kokoon varsin ihailtavan määrän näitä värillisiä hyllyn piristäjiä.

Sarjan aloittaa kaunis retikka, jonka koristeaihe on samannimisen juureksen innoittama. Sarjaa valmistettiin keltaisena ja sinisenä. Tämän fajanssikupin malli on EP 1 1/2. Numero tarkoittaa vetoisuutta, joka on 0,15 litraa. Retikkaa valmistettiin vuosina 1965-1970.

Tämän artikkelin pääkuvassa on neljä turkoosia Retikka-kuppia kuvattuna samankaltaisen värityksen omaavan vanhan Korona-kahvipurkin kanssa.

Arabia Retikka, keltainen, malli EP (1965-1970)

Arabia Retikka, keltainen, malli EP (1965-1970)

Tutustu myös Keltainen Kahvipannu -nimiseen blogiin, jonka kirjoittajalla on upea kokoelma puhalluskoristeisia kuppeja: http://keltainenkahvipannu.blogspot.fi/

COMMENTS