Pingviinit Arabian mukeissa – Penguins in Arabia Finland mugs

Pingviinit Arabian mukeissa – Penguins in Arabia Finland mugs

Arabian tuotanto on erittäin laaja. Vaikka koristeet käsittävät yleensä kuvioita tai kotoisia aiheita, sen lukemattomiin kuvituksiin on valittu myös eksoottisempia teemoja. Eläimet ja Suomen luonto ovat Arabialla olleet aina hyvin edustettuina, mutta esimerkiksi mukeissa ja figuureissa nähdään myös Suomen eläimistöön kuulumattomia lajeja.

Pingviinit (Spheniscidae) kuuluvat eteläisen pallonpuoliskon lajistoon. Tämä n. 20 lajin heimo on Arabialla edustettuna muutamassa figuurissa, lautasessa, seinälaatassa ja mukissa. Lisäksi pingviiniteemalla on koristeltu ainakin yksi Heljä Liukko-Sundströmin suunnittelema rintaneula.

This article talks about penguins in Arabia Finland mugs. A total of 6 different Arabia mugs are made with penguin pictured, mainly in famous Teema-model. Five of them are designed by beloved Heljä Liukko-Sundström (b. 1938) and one by Pekka Paikkari, Finnish sculpturer (b. 1960). Penguin themes can be found also in some Arabia Finland figurines, plates, breastpins and wall tiles.

Pingviiniaiheisia figuureja ovat Arabialle muotoilleet ainakin Lillemor Mannerheim-Klingspor, Raili Eerola ja Annikki Hovisaari. Astioissa taas lähes kaikki aiheen esineet ovat Heljä Liukko-Sundströmin käsialaa.

Pingviinit saavat pääosan kuudessa eri mukissa, jotka on esitelty alla.

Hupsista!, Heljä Liukko-Sundström

arabia_teema_hupsista_pingviini_hls
Heljä Liukko-Sundströmin suunnittelemassa Teema-mallisessa Hupsista! -mukissa pingviinit luistelevat. Kuvituksessa pikkupingviinille on käynyt hassusti, sillä hän on kaatunut jäälle – tästä nimi mukille. Myynnissä Hupsista! oli vuosina 2009-2011 ja sen arvo on ollut 20-30 euron välillä.

 

SATL, Heljä Liukko-Sundström

arabia_teema_satl_pingviini_hls
Tässä Teema-mallisessa yritysmukissa uljaat pingviinit pitävät kädessään Suomen Autoteknillisen liiton lippua. Mukin toisella puolella pingviinit ovat jonkin sortin julkisessa kulkuneuvossa. Mukia valmistettiin yrityslahjaksi vuonna 2004 ainoastaan 500 kpl, joten se ei ole koskaan ollut myynnissä kaupoissa. Arvo on täten korkeampi, jopa 75 euroa.

 

Kuppileikki pingviini, Heljä Liukko-Sundström

arabia_kuppileikki_hls_pingviini_insta
Heljä Liukko-Sundströmin 1990-luvulla suunnittelema hauska kuppileikki-sarja käsittää neljä eri eläinteemaa. Hanhien, kissojen ja pupujen lisäksi tässä kahden päällekkäin koottavan mukin sarjassa esiintyvät myös pingviinit. Mukin yläosa on alaosan jatkumo ja näin kuppileikin ajatuksena on saada kaksi mukia näyttämään yhdeltä. Pingviini-kuppileikkiparin arvo on 40-50 euroa.

 

Yhteispelillä, Heljä Liukko-Sundström

arabia_forte_yhteispelilla_pingviini_hls
Yhteispelillä -mukissa kaksi pingviiniä pyöräilee auringonnousussa tai -laskussa ylämäkeä. Mukin koriste toistuu samana toisella puolella. Koristetta on tehty 1990-luvulla kolmelle eri mukimallille, josta kuvassa on Forte. Tämän mukin arvo on tyypillisesti 15-20 euroa.

 

Yhteispelillä, Heljä Liukko-Sundström

arabia_forte_yhteispelilla_pingviini_possu_kukko_hls
Yllä jo esitellyn pingviiniaiheisen Yhteispelillä -mukin lisäksi on tehty Heljä Liukko-Sundströmin suunnittelema muki samalla nimellä. 1990-luvulla tehtyä koristetta esiintyy ainakin Jussi Aholan Forte-mallin mukissa (kuvassa). Mukin teemana on niin ikään pyöräily, mutta nyt pyörän selässä ovat pingviinin lisäksi possu ja kukko. Koriste toistuu toisella puolella.

 

Nooa, Pekka Paikkari

arabia_teema_nooa_pekka_paikkari
Heljä Liukko-Sundströmin usean pingviinimukin lisäksi Arabialta löytyy tämä tyylikäs Pekka Paikkarin Teema-malliin suunnitteltu Nooa-muki. Paikkari on koristellut useitakin Teemoja eläinkoristeilla, pääasiassa värikkäitä. Nooa-sarja on valmistettu WWF:lle ja tämä melko harvoin jälkimarkkinoilla esiintyvä muki lienee vuodelta 1997. Arvo liikkuu 35-40 euron tuntumassa. Kuvan Nooa-mukin toiselle puolelle on kuvitettu naali.

arabia_teema_nooa_pekka_paikkari_2
Nooa-mukin toinen puoli, johon on kuvattu luultavimmin napakettu eli naali. Tätä WWF:lle suunniteltua mustavalkoista sarjaa löytyy myös koristeella, jossa on lumikko ja isopanda. Lisäksi Paikkari on suunnitellut Arabialle useita värikkäitä eläinaiheisia Teema-mukeja.

arabia_teema_nooa_pekka_paikkari_3
Nooa-mukin värikäs pohja, josta käy ilmi sarjan nimi, valmistaja ja tilaaja eli WWF.

COMMENTS