Heini Riitahuhdan Teema-mallin muki ”Love”. Omnia vincit amor!

Heini Riitahuhdan Teema-mallin muki ”Love”. Omnia vincit amor!

Arabian taiteilijoiden koristelutaidon elettyä kenties merkityksellisintä aikaansa 1950- ja 60-luvulla siirryttiin vähitellen kohti muuttuvaa tyyliä. 1970-luvun loppupuolella ja 1980-luvulla erityisen suosittua oli kestävä, mutta visuaalisesti raskaamman oloinen ja lähes koristeeton kivitavara. Posliiniastioiden koristelukin oli kaukana menneiden aikojen loistosta. 1980-luvun Arabian tuotannolle on toki paikkansa ja keräilijänsä, mutta koristeellisten pintojen ystävien suosikkisarjat löytyvät usein vanhemmasta tuotannosta.

1990-luvulta alkaen retro, vintage ja värikkäät pinnat tuntuisivat nostaneen suosiotaan. Tämä näkyy myös monen uuden sukupolven taiteilijan tuotoksista. Esimerkiksi Klaus Haapaniemen Iittalalle suunnittelema taiteellinen Taika, tsekkiläisestä operetista Ovela kettu inspiraationsa saanut Tanssi ja Satumetsä ovat mestariesimerkkejä 2000-luvun onnistuneista sarjoista. Kuviot ovat löytäneet tiensä myös muihin esineisiin, kuten purkkeihin ja keittiöpyyhkeisiin.

Miira Zukalen Hetkiä-sarja on piristävä suomalaista kaupunki- ja luontomaisemaa ilmentävä kahdeksan mukin kollaasi. Pekka Parikan Teema-malliset eläinmukit, Minna Immosen pehmeällä siveltimellä piirtämät nallet ja Heljä Liukko-Sundströmin veikeät, tarinaa kertovat pupumukit ovat vain muutamia esimerkkejä uuden ajan koristetaiteesta. Vaikka vuosikymmenten takaisten astioiden herkkä muotoilu, hauraus ja taidekoristelu on jäänyt kauas taakse, vastaa uudemman sukupolven taiteilu siihen vanhemman ajan kädenjäljen kaipuuseen, mitä monella tuntuu olevan.

Here we have a mug full with love! Made exclusively for market in Japan, Finnish ceramic artist Heini Riitahuhta’s (b. 1975) ”Love” seems to be a rare piece of art. It’s all about two kissing birds surrounded with endless amount of hearts. Worth of this mug is ca. 130 euros.”

2000-luvulla nousunsa tehneistä taiteilijoista minulla on kuitenkin yksi suosikki ylitse muiden: Heini Riitahuhta. Vuonna 1975 syntyneen Arabian taideteollisuusosastolla työskennelleen keramiikkataiteilijan tuotanto onkin päätynyt moneen Arabiaan astiaan.

Parhaimmillaan Riitahuhdan teokset ovat mestarillisia ja pysäyttäviä. Esimerkiksi nyt jo tuotannosta poistuneen Runo-sarjan loputtomat, värikkäät ja taiteelliset kukkakoristeet ovat erittäin piristävä yksityiskohta Arabian lähihistoriassa. Heinin vähemmän tunnettuihin koristeisiin kuuluvat Cap Geminille suunnitellut, liikelahjaksi tarkoitetut mukit sekä synnyinkaupunkinsa Kankaanpää-mukien sarja. Viimeksi mainittuja on tehty vain vähän, jonka vuoksi ne ovat harvinaisia.

Riitahuhdan taiteellisuus on noteerattu myös mm. Japanissa, jossa muutenkin tuntuu olevan paljon suomalaisen designin ja koristelun ystäviä. Vuonna 2010 julkaistiinkin rajattu erä vain Japanin markkinoille tarkoitettuja mukeja, jotka Riitahuhta suunnitteli. Tietoa näistä mukeista tuntuu löytyvän erittäin vähän ja vähäisenkin tietolähteen jäljet johtavat tietenkin Japaniin.

Mieltäni piristi kovasti, kun yksi japanilaisten iloksi tehty muki löytyi myös Suomen jälkimarkkinoilta. Tätä koristetta en ollut koskaan ennen nähnyt, mutta pidin sitä välittömästi kaikkien aikojen kauneimpana Teema-mallisena mukina. Tämän rakkauden- ja onnellisuudentäyteisen mukin nimi on Love. Todettava on, että ”nomen est omen”!

Arabia Teema-mallin muki "Love" eli rakkaus. Tätä Heini Riitahuhdan suunnittelemaa mukia valmistettiin rajattu erä Japanin markkinoille vuonna 2010.

Arabia Teema-mallin muki ”Love” eli rakkaus. Tätä Heini Riitahuhdan suunnittelemaa mukia valmistettiin rajattu erä Japanin markkinoille vuonna 2010.

Rakkaudentäyteisen koristeen lukemattomat sydämet johdattelevat katsojan silmät suutelevaan lintupariin. Pohjassa on Arabian leima. Lintujen alta löytyy Riitahuhdan signeeraus sekä muki nimi. Todellinen hyvän mielen ja suurten tunteiden muki, jonka saapumisesta kokoelmaani olen erittäin iloinen. Halvalla tämä ei tullut, sillä Teema-mukeilla on jo pienehkö, mutta sitäkin intensiivisempi keräilijäkunta. Mukin hinta oli loppujen lopuksi lähes 130 euroa, joka määriteltäköön sen myötä myös kyseisen esineen arvoksi.

Tässä blogissa tulen käsittelemään Riitahuhdan tuotantoa tuonnempana laajemminkin.

Arabia Teema-mallin muki "Love" eli rakkaus. Design: Heini Riitahuhta, 2010. Nimi kuvastaa koristetta onnellisuutta kuvastavan mukin alkaessa sydämistä ja päättyessä sydämiin.

Arabia Teema-mallin muki ”Love” eli rakkaus. Design: Heini Riitahuhta, 2010. Nimi kuvastaa koristetta onnellisuutta kuvastavan mukin alkaessa sydämistä ja päättyessä sydämiin.

COMMENTS