Johanna -kahvipurkki – vintage coffee container

Johanna -kahvipurkki – vintage coffee container

Peltipurkkien keräily näyttäisi lisääntyneen viime vuosina. Vanhat ja kestävät purkit ovat usein juuri sopivan patinoituneita yksityiskohtien ja värien ollessa tyypillisesti hyvin säilyneitä. Monille keräilijöille tärkeää on, että purkissa ei ole viivakoodeja. Tämä karsii uudemmat esineet keräilyalueen ulkopuolelle. Lisäksi suosio tuntuu olevan keskittynyt varsinkin 1920- ja 1930-luvun lakritsipurkkeihin sekä 1930-1960 -luvun kahvi- ja makeispurkkeihin. Arvokkaimmista purkeista maksetaankin hyväkuntoisena jopa yli 300 euroa.

1950-luvulla valmistettu Johanna-kahvipurkki ei toki kuulu luokkansa harvinaisimpiin esineisiin. Mutta varmaa on, että se on vuosien varrella noussut yhdeksi halutuimmista peltipurkeista. Voisiko syynä olla tämän kauniin purkin raikas keltaoranssi väri ja ajaton kahvipapu- ja kasvikuva? Tai mahdollisesti kotimainen nimensä Johanna. Kun purkkeja on nähnyt myynnissä Facebookin palstoilla, ei niinkään yllättäen juuri Johanna-nimiset ihmiset ovat olleet purkista erityisen kiinnostuneita 🙂

johanna_kahvi_vintageunelmia_insta

Finnish vintage coffee box Johanna, 1950s. With a fresh orange-yellow color and timeless drawing of coffee beans and coffee plant it seems to be a perfect vintage and retro collector item. Recently it have gained popularity amongst vintage collectors in Finland. Estimated worth for Johanna box with good condition is up to 70 euros. Also a smaller, round-shaped special version of Johanna coffee exists. It was made in year 1954 to celebrate the anniversary of company SOK.

Johanna-purkin nosti erityisesti esille myös erittäin katsottu Nelosen tv-ohjelma Suomen Huutokauppakeisari. Aki Palsanmäen mukaan ei olisi tavatonta, jos purkin hinta nousisi lähelle sataa euroa. Hinta-arvio on kova, ottaen huomioon purkin liikkuneen vielä pari vuotta sitten ainoastaan 30 euron hintaan. Jos en väärin muista, loppuhinta Huutokauppakeisarissa oli 70-80 euron välillä.

Kunto vaikuttaa arvoon. Hieman risaisemmat, mutta kuitenkin vielä tunnistettavat kappaleet ovat nykyään liikkuneet n. 30 eurolla. Hyväkuntoiset ovat tyypillisesti nousseet jonnekin 50-60 euron välille.

Tässä kuvassa Johanna-kahvikuppi on saanut seurakseen erilaisia väritykseen sopivia Arabian puhalluskoristekuppeja 1960-luvulta.

Tässä kuvassa Johanna-kahvikuppi on saanut seurakseen erilaisia väritykseen sopivia Arabian puhalluskoristekuppeja 1960-luvulta.

Johanna-kahvipurkin korkeus on 16 cm ja leveys symmetrisesti n. 9,5 cm. Kahvia siihen lienee mahtunut n. 400 grammaa.

Purkin etupuolella keskellä on teksti Johanna, alareunassa paahdettua kahvia, rostat kaffe. Sivuilla valmistajan nimi SOK ja kannessa AAA -lätkä kahvikupin kuvalla. Kansi toimii saranamekanismilla. Purkin valmistaja on G. W. Sohlberg.

johanna_kahvipurkki_ulkokuva

Johanna-kahvipurkista on olemassa myös pienempi (13,5 cm) ja harvinaisempi, vuonna 1954 SOK:n juhlavuoden kunniaksi valmistettu pyöreä kahvipurkki. Purkissa toistuu tiiviimpänä sama kuvio ja teksti kuin isommassa versiossa. Pohjaväri on sama, mutta kansi on punertava.

Lisäksi Johanna-kahvia myytiin pahvipakkauksessa.

Peltipurkeista kiinnostuneiden kannattaa vierailla myös aihetta laajasti käsittelevässä blogissa.

COMMENTS