Kaksikymmentä kahvikuppia – katsaus keräilijän viikkoon 10/2017

Keräily on ajoittain erittäin hektistä, jonka vuoksi sen sijoittaminen viikkokalenteriin aiheuttaa joskus haasteita. Pitäisihän viikkoon mahtua myös leipätyö ja kuntoliikunta – kaiken muun oleellisen lisäksi. Ajan lisäksi keräily vie rahaa. Esineet maksavat ja niiden vastaanottaminen maksaa postituskulujen tai bensiinin kulumisen vuoksi. Keräilijää ei kannata kadehtia, sillä kattava kokoelma on usein hankittu työllä ja tuskalla.

Luonnollisesti keräily myös antaa paljon. Lukemattomat kerrat olen hämmästellyt Arabian astioiden muotokieltä ja koristetaiteen pohjatonta kekseliäisyyttä. Oma maailmankuvani olisi huomattavasti tylsempi ilman Raija Uosikkisen ja Esteri Tomulan kaltaisia koristetaiteilijoita tai Kaj Franckin ja Richard Lindhin kaltaisia muotoilijoita – vain muutamia mainitakseni.

Keräilyni keskipisteessä on muutaman vuoden ajan ollut vintage, jossa fokuksena ovat kymmeniä vuosia vanhat esineet. Itse määrittelen rajan 1970-lukuun ja sitä vanhempiin esineisiin. Antiikista puhun, jos esine on yli sata vuotta vanha. Ilokseni havaitsen, että vanhojen esineiden keräily tuntuu olevan huomattavasti yleistynyt. Varsinkin globalisaation ja kertakäyttöinformaation aikana kaipaus menneeseen ja kiinteään on ymmärrettävää.

Keräilyharrastukseni on saanut enemmän positiivista kuin negatiivista palautetta. Varsinkin astiat ovat esineitä, joihin monella tuntuisi olevan muistoside. Yhtä astiamallia on käyttänyt isoäiti, toinen taas on ollut vanhempien häälahja. Kolmas jäi ex-puolison anopilta ja neljäs itse vielä markka-aikaan hankittu. Astiat ovat kiinteä osa elämäämme ja läsnä tärkeissä hetkissä.

Astiat ovat erityisen kiitollisia valokuvattavia. On ilo huomata, että valokuvani ovat monessa ihmisessä herättäneet positiivisia tunteita. Eräs rouva kiitti minua, koska kuviani katsellessa hän tuntee olevansa museossa. Mikä upea palaute! Samalla kun saan tallentaa vanhaa esineistöä, saan myös jakaa estetiikkaa valokuvien kautta. Hauska harrastus on myös tutkia esineen historiaa ja jakaa tätä informaatiota muille.

Mikä parasta, keräilyharrastuksessa tapaa paljon mukavia ihmisiä. Kun kaksi keräilijää kohtaa, voisi aiheesta puhua vaikka tuntikausia.

Siinä muutama sana keräilystä. Mutta nyt tämän postauksen varsinaiseen asiaan. Eräs todella ystävällinen keräilijä lahjoitti minulle tällä viikolla viitisentoista kahvikuppia postikulujen hinnalla. Aivan uskomattoman hieno ele, jota arvostan erittäin paljon. Kaikki kupit olivat vieläpä sellaisia, joita ei kokoelmastani ennestään löytynyt. Nyt esittelen ne kaikki sekä muutaman muun tällä viikolla tulleen kupposen. Kaksikymmentä kahvikuppia, olkaa hyvä!

1. Arabia SV-malli vuodelta 1939, Svea Granlund

Mitä lie ollut Svea Granlundin mielessä, kun hän suunnitteli tämän psykedeelisen oranssinpunaisen puhalluskoristekupin? SV-mallin kahvikupin koristeeseen tuovat ryhtiä kupin keskiosassa ja lautasen sisäreunalla oleva kultaraita. Vuonna 1939-1941 valmistettua koristenimetöntä kahvikuppia valmistettiin myös sinisellä koristeella.

Arabia SV-mallin kahvikuppi Svea Granlundin oranssinpunaisella puhalluskoristeella. Tuotantovuodet 1939-1941. Piippuleima.

Arabia SV-mallin kahvikuppi Svea Granlundin oranssinpunaisella puhalluskoristeella. Tuotantovuodet 1939-1941. Piippuleima.

2. Arabia Valmu, malli NE, Esteri Tomula

Esteri Tomulalle tyypillinen vahvan värinen Valmu-kukkakoriste tuo mieleen keskikesän kauniine kukkineen. Kahvikupin malli on kauniin muotoinen: Ulla Procopén NE. Valmua on valmistettu myös Kaj Franckin mallissa NP ja Göran Bäckin mallissa E. Tuotantovuodet 1965-1970.

Arabia Valmu, Esteri Tomula, 1965-1970. Kahvikupin malli on NE, Ulla Procopé.

Arabia Valmu, Esteri Tomula, 1965-1970. Kahvikupin malli on NE, Ulla Procopé.

3. Arabia Violetta, malli NE, Raija Uosikkinen

Raija Uosikkisen sievä, melko harvoin tavattu Violetta-malli on kuvioltaan vahvasti retrohenkinen. 1970-luvulla valmistetun jalallisen kahvikupin malli on sama kuin yllä esitellyssä Valmussa: NE.

Arabia Violetta, Raija Uosikkinen, 1970-luku. Kahvikupin malli on NE, Ulla Procopé-

Arabia Violetta, Raija Uosikkinen, 1970-luku. Kahvikupin malli on NE, Ulla Procopé-

4. Arabia Heli, malli LL, Raija Uosikkinen

Sievä, yläosaltaan kukkaornamentilla koristeltu Heli-koriste on niin ikään Raija Uosikkisen suunnittelema. Kahvikupin koristeeton alaosa tuo kokonaisuuteen vahvan kontrastin. Kupin malli on Raija Tuumin LL. Valmistusvuodet 1966-1971.

Arabia Heli, Raija Uosikkinen, 1966-1971. Kupin malli LL, Raija Tuumi.

Arabia Heli, Raija Uosikkinen, 1966-1971. Kupin malli LL, Raija Tuumi.

5. Arabia Vanamo, malli FN, Esteri Tomula

Pelkistetyn näköinen, 1970-luvun ajankuvaan hyvin sopiva Vanamo-koriste on Esteri Tomulan suunnittelema. Kahvikupin malli on Göran Bäckin FN. Valmistusvuodet 1971-1975.

Arabia Vanamo, Esteri Tomula, 1971-1975. Kahvikupin malli on FN, Göran Bäck.

Arabia Vanamo, Esteri Tomula, 1971-1975. Kahvikupin malli on FN, Göran Bäck.

Lisää tulossa…

COMMENTS