Mehiläiset Arabian astioissa – Bees in Arabia Finland

Mehiläiset Arabian astioissa – Bees in Arabia Finland

Ainakin kaksi eri mehiläisteemaista koristetta on valmistettu Arabian tehtaalla vuosikymmeniä sitten.

Näistä tunnetumpi on Pomona-sarjaan tehty Hunaja-koriste.

Pomonaa valmistettiin kaiken kaikkiaan yhdeksällä eri aiheella vuosina 1965-1975. Hedelmiä ja marjoja esittävät serikuvakoristeet esiintyvät hillotölkeissä, joiden mallinimi on FA1 (pienempi) ja FA2 (suurempi). Jälkimmäisen erottaa pienestä kaulasta, joka tekee tölkistä korkeamman. Molempiin käy kuitenkin sama irtokansi, jota myytiin erikseen.

There are two models presenting Bees made by Arabia Finland. Arabia Pomona with nine fruit and berry decorations was designed by Raija Uosikkinen (1965-1975). Honey (Hunaja) jar with bees is the most valued Pomona with worth up to 100 euros. It was made in two sizes, small (FA1) and large (FA2). The other pattern is quite rare Arabia Mehiläinen (bee) jar. It was designed by Ulla Procopé from 1957 to 1962. Model is IT1 and worth up to 120 euros.

Lisäksi ainakin omena-, mansikka- ja luumukoristetta käytettiin myös muissa astioissa: mm. erikokoisissa lautasissa, kermanekoissa, kaatimissa, purkeissa, talouslevyissä, kulhoissa ja mukeissa. Kermanekkoja tehtiin myös Hunaja-, Appelsiini ja Puolukka -koristeilla.

Arabia Pomona Hunaja, mallit FA1 ja FA2 vierekkäin.

Arabia Pomona Hunaja, mallit FA1 ja FA2 vierekkäin.

Pomona Hunajassa voimakas ja eläväisen näköinen mehiläiskoriste kiertää tölkin ympäri. Poikkeava koristeaihe näkyy koristeen suosiossa. Jo muutenkin keräilijöiden keskuudessa suositussa Pomona-sarjassa mehiläisillä verhottu Hunaja nousee kaikkein arvokkaimmaksi. Vastikään elokuussa 2016 myytiin suurempi tölkki hieman yli sadan euron hintaan. Tyypillisesti Hunaja on hyväkuntoisena 70-100 euron arvoinen. Toiseksi arvokkain koriste on Karviainen.

Pomona-sarjan koristeet ovat Raija Uosikkisen käsialaa, mutta FA-tölkkien muotoilija on Ulla Procopé, joka suunnitteli Pomonan edeltäjän Tutti Frutin (1960-1965) koristeet. Tutti Frutin malli oli sama, mutta kuva-aihe näkyi suurikokoisena vain tölkin toisella puolella. Kaiken kaikkiaan FA-mallin hillotölkit olivat markkinoilla 15 vuotta.

Ulla Procopén suunnittelema Arabia Mehiläinen, malli IT1, oli tuotannossa vuodesta 1957 vuoteen 1962.

Ulla Procopén suunnittelema Arabia Mehiläinen, malli IT1, oli tuotannossa vuodesta 1957 vuoteen 1962.

Toinen, vähemmän tunnettu, mutta arvokas mehiläiskoriste löytyy niin ikään Ulla Procopén muotoilemasta IT-mallin kannellisesta tölkistä. IT-mallin koristeet olivat kahdessa eri tölkkikoossa valmistettu Herkku sekä yhdessä koossa valmistetut Kala ja Mehiläinen. Näitä astioita valmistettiin vuosina 1957-1962. Procopé suunnitteli myös IT-sarjan tölkkien koristeet.

Mehiläiskoristetta näkee myynnissä melko harvoin ja sen arvo on hieman yli 100 euroa.

Arabia Mehiläinen, malli IT1. Tölkin nupillinen kansi ylhäältä päin kuvattuna.

Arabia Mehiläinen, malli IT1. Tölkin nupillinen kansi ylhäältä päin kuvattuna.

Arabia Pomonaan oli saatavilla myös puukansi, joka tässä sisäpuolelta kuvattuna. Ei ole tiedossa, että tämä kansi olisi Arabian valmistama. Kannet myytiin irrallisina ja mahdollisesti joku on tehnyt niihin käsityönä vaihtoehtoisia puukansia.

Arabia Pomonaan oli saatavilla myös puukansi, joka tässä alhaalta päin kuvattuna. Ei ole tiedossa, että tämä kansi olisi Arabian valmistama. Kannet myytiin irrallisina ja mahdollisesti joku on tehnyt niihin käsityönä vaihtoehtoisia puukansia.

COMMENTS