Tutki markkasetelipinosi ennen myyntiä – joukossa voi olla tuhansien eurojen aarre!

Tutki markkasetelipinosi ennen myyntiä – joukossa voi olla tuhansien eurojen aarre!

Kiistatta yleisin markkasetelityyppimme on vuosimallin 1963 yhden markan seteli. Vuosina 1961–1970 painettiin sarjanumeroilla A–AJ yhteensä 370,2 miljoonaa seteliä, joista pankkiin jäi palauttamatta lähes 8 miljoonaa seteliä.

Kellertävä seteli punaisilla tähkäpäillä ja Suomen leijonalla onkin monelle tuttu lipastonlaatikon löytö.

Seteliä havittelevalle tarjolla on eniten loppupään prefiksiä Y–AI, joista jälkimmäinen on selvästi vahvimmin edustettu myyntitiskeillä. Täysin sileän AI-sarjan setelin saa useimmiten yhdellä eurolla (vuonna 2020).

Suuri sarjanumerokirjainmäärä ja allekirjoitusyhdistelmien valtava viidakko on tehnyt markan setelistä myös oivan keräilykohteen keräilyn alalajien sarjanumero- ja allekirjoitusparikeräilyn harrastajille. Vanhempia alkupään kirjainten seteleitä liikkuu vähemmän, ja kysynnän vuoksi niiden arvo onkin huomattavasti loppupään kirjaimia suurempi. Hyväkuntoisena parhaimmillaan kymmenissä, jopa yli viidessäkymmenessä eurossa ovat etenkin kirjaimet A–K ja viimeinen tynkäsarja AJ, sekä korvaavat setelit A* ja U*. Korvaava K* on harvinaisempi ja hyväkuntoisena jopa yli sadan euron arvoinen.

Setelityypistä löytyy myös arvokkaampi allekirjoittaja. Markan setelin tuotannon varhaisvaiheessa eläkkeelle jääneen Eigil Sacklénin nimikirjoitusta ehdittiin painaa vain pieneen määrään seteleitä sarjoissa A ja B. Sacklén-Waris, Sacklén-Leinonen, Sacklén-Simonen, Sacklén-Karjalainen ja Sacklén-Rossi -allekirjoituspareilla tavattavasta setelistä saa huonompikuntoisenakin maksaa kymmeniä euroja. Seteleitä näillä allekirjoituksilla liikkuu melko harvoin.

Todellinen graalin malja on kuitenkin Sacklénin allekirjoitus korvaavassa A*-setelissä. Kulkeneenkin setelin arviohinnaksi Numismaattisen aikakauslehden vuoden 2020 Keräilijän opas antaa 1 500–2 000 euroa. Lokakuussa Huuto.netissä kuntoluokan 3–4 seteli Rossin ja Sacklénin allekirjoituksella näytti menevän kaupaksi lähes hämmästyttävällä 2 500 euron hinnalla.

Kuva: Huuto.net

COMMENTS