COVID-19 levisi nyt myös keräilymaailmaan

COVID-19 levisi nyt myös keräilymaailmaan

Vuonna 2020 maailmaa ravisuttanut pandemia COVID-19 on löytänyt tiensä myös filateliaan, kun lukuisat maat ovat käsitelleet aihetta uusissa postimerkeissään.

Ainakin nk. postimerkki- ja minivaltiot, kuten Keski-Afrikka, Djibouti, Grenada, Guernsey, Guinea-Bissau, Palau ja Tuvalu ovat julkaisseet aiheen tiimoilta näyttäviä sarjoja aihekeräilijöiden iloksi.

Erikoisimman lopputuloksen palkinnosta kilpailevat kuitenkin Itävalta ja Tšad, josta viimeksi mainitulta löytyy useitakin COVID-19 -teemaisia postimerkkiarkkeja.

Itävallan humoristinen postimerkki lienee filatelian historian erikoisimpia ilmestyksiä, sillä se on painettu wc-paperiin. Itävallan Posti onnistuu näin käsittelemään aihetta sen alkuaikojen tunnuspiirteiden kautta: muistanemme Suomessakin wc-paperien hamstrauksen ja turvavälien merkityksen korostamisen.

2020-11-3-austria_toilet_stamp

Tšadin erikoisuudessa COVID-19 kohtaa historian ensimmäisen postimerkin, Englannin Penny Blackin. 180 vuotta sitten julkaistun merkin ikoninen kuningatar Victoria on näin ollen saanut maskin kasvoilleen. Lopputulos on makuasia, mutta hillitty tyylikkyys on kokonaisuuden suunnittelussa kyllä säilytetty.

2020-11-3-covid_penny_black

Tšad jatkaa hämmästyttämistä, sillä kasvomaskin ovat saaneet ylleen myös tunnetut monumentit: Daavidinpatsas, Vapaudenpatsas, Mount Rushmoren kivikasvopresidentit ja Notre Damen groteski Le Stryge.

2020-11-3-covid_tcahd_1

Alussa mainitun Itävallan lisäksi myös muutama Euroopan valtio on julkaissut COVID-19 -aiheisia postimerkkejä. Konservatiivisemmin aihetta käsittelevät mm. Sveitsi ja Tšekki, joilla merkkien aiheina ovat yhteisvastuullisuus ja kasvomaskit.

2020-11-3-covid_sveitsi

 

2020-11-3-covid_tsekki_maskit

Kuvat: Herrick Stamp Company.

COMMENTS